9 Oca 2009

Yeni moda ev-ofisler

Teknoloji ve internetin hızlı gelişimi sayesinde artık işler ev-ofislerden yürütülüyor. İşte, evini ofis olarak kullananlara çalışma alanlarını dekore ederken yardımcı olacak öneriler.Kim istemez ki pijamalarını giyip evinde rahat rahat çalışmayı. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ise artık bu isteği hayal olmaktan çıkarıyor. Artık devir ev-ofis devri... Özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin tercih ettiği bu yöntem sayesinde ofisler evlere taşınıyor. Sizin yapmanız gereken tek şey ise evinizin bir odasını ofis olarak dekore etmek. İşte, kendinizi rahat ve huzurlu hissedeceğiniz bir çalışma alanı hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktalar...

Ofis evin neresinde olmalı?
Evin bir bölümünü ofise dönüştürmek için ihtiyacınız olan çeşitli ekipmanları edinmeniz gerekiyor. Normal bir ofiste olan herşey evinizde de mutlaka olmalı. Bu şekilde işlerinizi aksatmadan yapabilirsiniz. Çalışabileceğiniz bir alan, oturacağınız bir koltuk, yeterli depolama ünitesi, gerekli elektronik donanım ve ışık, ev-ofisinizin temel ihtiyaçları arasında yer alıyor. Evdeki ofisin konumunun da çok iyi ayarlanması gerekiyor. Öncelikle ofisinizin mutfağın, oyun odasının ya da misafir odasının yanında olmamasına dikkat edin. Eğer iş için misafir kabul etmeniz gerekiyorsa, gelenlerin evin tamamında bir tur atmadan çalışma mekanınıza ulaşmalarını sağlamalısınız. Aksi halde ev-ofisiniz ciddi bir dezavantaj oluşturacak. Müşterilerin gelme olasılığına karşılık, yaşama mekanınızı sıcak bir eve nazaran daha ciddi dekore etmeniz ve gerçek bir ev rahatlığından uzak bir şekilde sürekli derli toplu tutmanız şart.

Elektronik eşyaların yeri...
Bilgisayar ekranını pencerenin ya da bir ışık kaynağının önüne veya karşısına yerleştirmeyin. Ayrıca doğrudan güneş ışığına da maruz bırakmayın ve soğuma fanlarının en iyi şekilde çalışması için etrafını boş bırakın. Faks, modem ya da çeşitli iş ekipmanı ve hizmetleri için fazla telefon hattına ihtiyacınız olabilir. Elektronik donanımın tümünü çalıştırmak için yeterli priziniz olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca prizlere voltaj koruyucu takmanız, bilgisayar ve modem için çok yararlı olacaktır. Hard disk sürücüsünü ve disketleri güçlü manyetik alanlar yaratan cihazlardan uzak tutun. Fotokopi cihazınızı hava akımı olan bir yere yerleştirin. Böylece kötü kokudan ve yayılan karbonmonoksitten kurtulmuş olursunuz. Elektrikli cihazların havanın nemini almalarını ve artı bir elektrik yükü vererek sağlıksız bir ortam oluşturmalarını, yerleştireceğiniz ev bitkileri ve iyonlaştırıcılarla önleyebilirsiniz.

Mobilya seçimi...
Eğer yazı yazmak ve telefonla konuşmak temel işleriniz arasında yer alıyorsa, masanızın bilgisayar donanımlarını taşıyacak ağırlıkta olmasına dikkat edin. Ahşap yerine mobilyayı seçmenizde fayda var. Çünkü temizlik zorunluluğu ve uzun süreli temasta romatizmaya neden olduğu gerekçesiyle cam olanlar çok kullanışlı değil. Koltuğunuz omurganızı destekleyen formda, ayarlanabilir yükseklikte ve depolama ünitelerine kolayca ulaşabilmeniz için tekerlekli olmalı. Depolama üniteleri sayesinde hem evrak ve malzemelerinizi düzenlemiş olursunuz, hem de dağınıklığın üzerine sadece bir kapak kapatarak daha düzenli bir çalışma ortamı yaratabilirisiniz.

Aydınlatma nasıl yapılmalı?
Ev-ofiste maksimum görsel konfor sağlamak için aydınlık düzeyi ve dağılımı, parıltı düzeyi ve dağılımı, kamaşmanın sınırlanması, modelleme ve renk sıcaklığı gibi kriterleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Görsel konforun sağlanması için ışık dağılımının en iyi şekilde yapmalısınız. Çalışma alanlarında genellikle masa üstü aydınlatmalar kullanılır ancak ışık kaynağının tavanda olması gerekiyor. Çünkü bu şekilde gözünüzün fiziksel yorgunluğunu da önleyebilirsiniz. Eğer aydınlığın şiddetini yetersiz buluyorsanız o zaman masa üstü aydınlatmalarını tercih edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.