20 May 2009

Szarlotka


Polonya'nın dünyaca ünlü elmalı kekidir. İçinde barındırdığı hamur oranı elma oranından küçük olduğu için hem daha sağlıklı hemde daha kokulu ve lezzetlidir. Kokusu elmadan ve de içinde barındırdığı tarçından gelmektedir. Bir yiyen bir daha tadından vazgeçemez. Tabii ki her milletin farklı lezzetleri kendi usulünce farklı yaptıklarından, evde yapmaya kalkışıldığında aynı tat elde edilemez. Nasıl ki baklava başka ülkede aynı tadı vermiyorsa, Szarlotka (Türkçe okunuşu "şarlotka") da Polonyalılar tarafından en iyi pişirilir. Polonyalı ev hanımları bu turtayı o kadar çok yaparlar ki artık onlar için en kolay ve evde en çok bulunan tatlı türüne dönüşmüştür.

İçine konan malzemeler hemen hemen aynı olmasına rağmen yüzlerce şarlotka tarifi vardır. Bazen elmalar turta hamurunun üstünde, bazen iki hamurun ortasında, bazen hamurla iç içe, bazen cevizli, bazen limonlu, bazen kuru üzüm ilaveli, bazen portakallı şeklinde uygulamaları arttırılabilir.

Elmaların pişirilme oranı da burada çok önemlidir. Elmalar bazen orta yumuşaklıkta, bazen püre şeklinde bazen dilim dilim bazen de parça parça pişirilmektedir. En güzeli ne çok sert, ne de çok yumuşak olanıdır.


Ben ilk olarak bunu gerçek bir Polonyalı'nın elinden yemiştim. Ve lezzeti karşısında adeta büyülendim. Yapılışı çok da karmaşık olmamasına rağmen Türk anneleri tarafından yapımına fazla rastlanmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.