5 Oca 2011

Langoz... Türk diline göre "Longoz"



Hafta sonu kaçamakların başlangıcıdır...
Bir hafta sonu kaçamağında Sakarya'da yer alan Acarlar Langozu'nu keşfettik... Eğer bizden önce gidenleri saymazsak tabii...

Edindiğimiz bilgiler ışığında aslında bu longozun önemini daha net kavradık diyebilirim. Şöyleki; Önemini belirtecek olursak Longoz; Sakarya'nın Karedeniz'e döküldüğü noktadan 6 km batı'da bulunuyor ve dünyanın en büyük tek parça longozu sıfatını taşıyor. Türkiye'nin ise ikinci büyük longozuymuş. 2517 hektar alana yayılan longoz sit alanı olarak kabul edilmiş.

Müezzinler Köyü'nde yer alan Longoz, su basar ormanı olma özelliğini taşıyor. Longoz ayrıca 1. derecede sit statüsüne de sahip.  Longoz Çevre İl Müdürlüğü tarafından ‘Yaban Hayatını Koruma ve Geliştirme Sahası’ ilan edilmiş. Acarlar longozunun bir diğer özelliğinin de göl tabanının geçilmesi zor orman formasyonu ile kapalı olması sebebiyle birçok bitki ve hayvan türünü barındırıyor olması.

Bir rivayete göre de longozu görmeye giden bir çok kişinin dilinden şu sözcüklerin döküldüğü görülmüştür...  "yeryüzündeki cennet burası olsa gerek"

Ulaşım: Arabayla İstanbul’dan 2 saat, Sakarya’dan 45 dakika.

Longoz ayrıca nesli tükenmekte olan bir çok canlıya ev sahipliği de yapıyor Ayrıntılı bilgiyi Karasu.gen.tr'den  alabilirsiniz.


Yararlanılan kaynaklar: gezivalizi.com, karasu.gen.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.