15 Eki 2012

2012 Itrî Yılı


İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), ölümünün 300. yılında UNESCO'nun 2012’yi “Itrî Yılı” ilan etmesi nedeniyle, Itrî üzerine uluslararası bir sempozyum düzenliyor. 

ITRÎ ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” başlıklı sempozyum, 3 Aralık Pazartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda bulunan Doktora Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Sempozyumda, Itrî'den yola çıkılarak edebiyat, tarih ve diğer disiplinler açısından 17. yüzyıl dönemi ele alınıyor.

Sempozyumda ayrıca, Itrî'nin Klâsik Türk Musikisi repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilen "Neva Kâr"ına ait ses kayıtlarının izleyicilerle paylaşılacağı özel bir bölüm de yer alıyor. 

Neva Kâr'ın farklı ses kayıtları ışığında eskiden yeniye doğru icraları, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün tarafından aleniyet-mahremiyet sorunu açısından inceleniyor. Necil Kazım Akses'in "Itrî’nin Neva Kâr’ı Üzerine Büyük Orkestra İçin Scherzo" isimli eseri de yine bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Önder Özkoç tarafından değerlendiriliyor. 

Sempozyum programı, İstanbul Üniversitesi'nin tarihi Rektörlük Binası'nın Orta Avlusu'nda gerçekleştirilecek 
bir konserle sona eriyor. Türkiye'nin mevcut en eski Türk müziği topluluğu olan; Türk Müziği İcra Heyeti'ne konserde, alanında usta üç solist, Ahmet Özhan, Münip Utandı ve Leonidas Asteris eşlik ediyor. 

17. yüzyıla ait farklı bestekârların değişik formlardaki, bazıları çok nadir icra edilen eserlerinden örnekleri 
içerecek bu dönem konseri, sempozyumun kapanış etkinliği oluyor. 

Yer: İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu
Tarih: 03 Aralık 2012 Pazartesi ~ 03 Aralık 2012 Pazartesi
Web: www.istanbul.edu.tr



Görsel kaynak: umutrehberi.files

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.