29 Ara 2008

Duvarlarınızı boyaya hazırlayın

Duvarlarınızın yeni bir görünüme sahip olmasını ister misiniz? Peki evinizin duvarları boyanmaya hazır mı? Eğer boyama öncesi nelerin yapılacağını bilmiyorsanız, size yardımcı olacak bu yazıyı okumadan geçmeyin

Mutlaka boyama öncesi işleri yaptırabileceğiniz deneyimli ustalarla çalışılmalı ki daha sonra kendi başınıza boya yapmanız daha da kolaylaşsın. Eğer kafanızda belirlediğiniz bir tasarruf planınız varsa o zaman bu işe gönüllü arkadaşlarınızdan yardım istemekten kaçınmayın. Hazırlık aşaması (vakit alan kazıma, zımparalama ve delik doldurma işlemleri gibi) boyanın en kötü taraflarıdır. Fakat bu külfetli iş aynı zamanda çok önemlidir çünkü bunun sayesinde eviniz ve boya badananız çok daha güzel görünür. Boyanacak yüzeylerde yapılan kötü bir tamirat boyanız ne kadar kaliteli de olsa evinizin duvarlarının kötü görünmesine neden olur.


Boyaya başlamadan önce bilmeniz gereken bilgiler

• Proje: Orta ölçekli bir ev
• Tahmini süre: Yapılacak işlere göre değişir
• Başlangıç İpuçları: Başlamadan önce, mobilyaları ve yerleri gazete kâğıtları ile ve kumaşlarla kaplayın. Duvarlardaki fiş ve priz girişlerini, ışık düğmelerini lekelenmeyecek bir şekilde bant ile kaplayın.
• Güvenlik İpuçları: Gözlerinize zarar vermemek için zımparalama ve kazıma işlemleri sırasında iş gözlükleri takın.
• Öneri: Kendiniz Yapın

Boyama öncesinde size lazım olabilecek aletler ve materyaller

Kumaş parçaları ve gazete kağıtları, tornavida, kaplama bandı, iş gözlükleri, iş eldivenleri, lastik eldivenler, kova, sabun, su, sünger, ağartıcı ve amonyaksız deterjan, fener, boya kazıyıcı, maket bıçağı, sıva, spatula, zımpara, 120’lik zımpara kağıdı, boya fırçaları, inceltici veya ihtiyaca göre leke çıkartıcı, tiner, ihtiyaca göre ısı tabancası…

Duvar yüzeylerini boyaya hazır hale getirmenin yolları

1) Temizleme: İlk adım olarak duvarların üzerine yapışmış olan tozları temizlemek ile işe başlamalısınız. Bu işlemi elektrik süpürgesi ile de gerçekleştirebilirsiniz. Sonra ıslak ve sabunlu bir bez yardımıyla duvarlarınızı silin. Özellikle banyo ve mutfak duvarları için bu adımı mutlaka gerçekleştirilmelidir. Gitmeyen gri yeşil küf izleri varsa eğer amonyaksız deterjana dörtte bir oranında ağartıcı katarak bir solüsyon elde edebilirsiniz. Duvarda 15 dakika beklettiğiniz solüsyonu temiz ıslak bir bez yardımıyla temizlediğinizde başarılı bir iş çıkartmış olursunuz. Bu işlemi gerçekleştirirken yerleri gazete kâğıdıyla veya kumaşlarla kaplayıp zemini korumayı unutmayın.

2) Yüzeyleri düzleştirme: Boya, duvar yüzeyindeki hataları gizleyemez ve hatta girinti ve çıkıntıları belirginleştirerek daha da görünür hale getirir. Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için boyaya başlamadan önce kuvvetli bir ışık yardımıyla duvarınızı iyice inceleyin. Eski boyanın üzerinde meydana gelmiş kabarmaları bir maket bıçağı yardımıyla çıkartın ve bu boşluğu sıva ile düzeltin. Büyük boşlukları sıvamak için spatula kullanın. Bir kez kalın sürmek yerine birkaç kat ince katmanlar halinde sıvamayı deneyin. Yaptığınız bu yamaların daha pürüzsüz bir şekilde olmasını istiyorsanız eğer elektrikli bir zımpara veya zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.

3) Lekeleri kapamak: Duvarlarınız leke içindeyse eğer bir deterjan yardımıyla kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Eğer leke kuvvetliyse ağartıcı ile de sorunu çözebilirsiniz.

4) Astarlama: Tamir ettiğiniz tüm alanları astarlayın. Bu işlemi yaparken kullandığınız astar boyasının üzerinde yazan talimatlara harfiyen uyun. Bazı yüzeylerde - mesela boyanmamış ahşap - her çeşit astarı kullanamazsınız. Bu işlemde hata yapmanız boyanızın kabarmasına veya dökülmesine neden olabilir.

Yakın zamanlarda boyanmış duvarlar ve tavanlar eğer çok radikal bir renk değişimi yapmayacaksanız ve duvarlarınız lekelerle kaplı değil ise astar istemez. Fakat eğer macun ile kapadıysanız, macun ve duvarın boyayı değişik hızda ve şekilde emeceğini unutmayın.

Her ne kadar genelde iki kat astar yapsanız da daha ucuz bir astar boyası kullanmanızda fayda var. Belki bu astarı duvarı boyayacağınız renkle çok az karıştırabilirsiniz.

5) Süpürgelikleri hazırlamak: Boyanın eski süpürgelikler ile düzgün yapışması için gerekli yerleri hafif bir zımpara ile düzeltin. Minik hataları ve fazla boya gelen yerleri de zımparalamanız gerekebilir.

Eğer gerekirse, eski süpürgeliği sökün ve altında kalan kısmı da boyayın. Eğer 1970’lerden beri hiç sökülmediyse, altta kalan boyada insan sağlığına zarar verecek miktarda kurşun olabilir. Dikkatli olun.

Süpürgelikteki boya nasıl çıkartılır?

Bir ısı tabancası yardımıyla süpürgelikteki boyayı kademe kademe ısıtıp kazıyın. Küçük alanlara bölerek çalışın ve ısı tabancasını devamlı aynı yönde tutmayın. Bu şekilde süpürgeliklerdeki boyaları çıkartabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.