20 Oca 2009

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri

Kazankepce'de daha once bir yazida üstünde çok durmuştum bu harry potter davasının:)
hastasıyım psikopatıyım diyorum şeklinde belirtmiştim çatlaklığımı.. şimdi bukadar çok hastası olan, insanları delirten, okuma manyaklığı oluşturan bu kitabı her şeyi bir kenar bırakarak ticari kaygı bile gütmeyen J.K. Rowwling'i ve ithaf ettiği oğluşunu alınlarından öpüyorum ama keşkem devamını getirseydi diyorum..

Neyse efendim konumuza gelelimm; "Ozan Beedle’ın Hikâyeleri"... Kitap daha çok çocuklara yönelik. Öyküler, son yıllarda çocuk kitaplarında sıkça karşımıza çıkan pedagojik uyarı levhaları umursanmayarak yazılmış ve didaktik olmaktan uzak.

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri, aslında Harry Potter'ın son kitabın içindeki kitap; Harry Potter ve Ölüm Yadigârları’nda bahsi geçen, Albus Dumbledore tarafından Hermione Granger’a bırakılan hikâyeler. Bu yüzden serinin okuyucusu için yabancı değiller.

Kitaptaki beş hikâyeden üçü Potter’ın macerasında anılıyor, biri tamamen yer alıyor ve birinin hiç bahsi geçmiyor.

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri arasında en ilginci, Rowling’in her işi büyüye bırakmadığını gösteren, inancın hafife alınmaması gereken ‘plasebo’ etkisini ortaya koyan ve pek çok yönden Oscar Wilde masallarını anımsatan ‘İyi Kader Çeşmesi’. Dileklerini gerçekleştirmesi için sularının sihirli olduğu söylenen çeşmeye doğru yol alan üç büyücü ve bir şövalyeyi anlatan bu hikâye güzelliğin bakanın gözünde, çözümlerinse uzaklarda değil yakınlarda olduğunu unutanlara...
‘Büyücü ve Zıplayan Kazan’ ise çok tanıdık; babanın oğla mirası temasını işleyen ve diğerlerinden daha didaktik duran bir hikâye. Daha doğrusu eğlenceli bölümleri daha eğlenceli ama klasik kısımları bildiğimiz masalları anımsatan bir örnek.
‘Sihirbazın Kıllı Kalbi’ kitaptaki hikâyeler arasında daha önce hiçbir Harry Potter kitabında bahsi geçmemiş olan tek hikâye. Tam da eski dönem masal klasiklerini anımsatan bu hikâye asla aşık olmamaya karar veren bir büyücüyü konu alıyor.

Kalbinden vazgeçen ve sonra yeniden bir kalbe sahip olabilmek için ellerini kana bulayan büyücünün hikâyesi tek kelimeyle enfes.

Ozan Beedle’ın Hikâyeleri’ndeki son öykü ‘Babbitty Rabbitty ve Kıkırdayan Kütüğü’. Hikâye büyüyü kendine saklamak isteyen bir kralla ilgili. Bunun için iki şeyi gerçekleştirmesi gerekiyor: Krallıktaki bütün büyücüleri hapsetmek ve büyü öğrenmek. Babbitty isimli kadınsa kralın hizmetkarlarından biri ve gizliden gizliye büyü yapabiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu hikâye Babbitty’nin krala ders verişini anlatıyor.

Ozan Beedle’ın Hikayeleri
Yazar: J. K. Rowling
Çeviren: Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu
Yapı Kredi Yayınları,
2009, 104 sayfa, 9 TL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.