29 Kas 2012

Temiz ve Düzenli Bir Ev için Pratik Bilgiler

Şuradaki yazımda evin haftalık, aylık ve yıllık temizliğinin maddelerini sıralamıştım sizler için. Şimdi ise günlük dağınıklıkla başa çıkmanın yollarını yazacağım.

Eviniz tertemiz ve dağınıklık namına bir çöp yok ortalıkta. Fakat günlük gidip gelirken, yemek yerken, film izlerken hele bir de çalışıyorsanız o anlık bir anlık dağınıklığın nasıl oluştuğuna inanamıyorsunuz zaten :) 

Asıl tehlike ise günlük dağınıklıkların birikmesidir. Bazen öyle bir raddeye varır ki bir temizlikçi yardımı olmaksızın bunun altından kalkamayacağınızı düşünür dipköşe heryerin pislendiğini hisseder ve tabiri caizse temizle-n-mek için kendinizi paralarsınız... 

Evet işte durum çizgiye hiç varmadan neler yapabileceğimizi söyleyelim: 

Sabah işe gitmeden önce (ki biliyorum hepimiz milimli saniyelerle otobüs minibüs mesai başlangıç saatimize yetişiyoruz ama 4-5 saniyenin lafı olmaz :) ) odadan çıkmadan bir dönüp salonunuza bakın. 5-6 saniye bakarak yerinde olmayan dergi, kumanda, yastık, koltuk örtüsü vs. kaldırıp eski yerine hemencecik koyun. Böylece en azından dağınık görüntünün önüne geçersiniz. 

Kurallar koyun. Tüm ev sakinlerinin görebileceği kurallar tablosu oluşturun ve asın. Örneğin: “Yemek masasının üstüne okul çantaları bırakılmaz!” Kurallara uymayanlara, kendinizce belirlediğiniz cezalar uygulayın. Akşam yemeğini hazırlamak, hafta sonu bilgisayar oynamayı yasaklamak gibi..

En önemlisi ise bu eski eşyalardır. Evinizi çöplüğe dönüştürmeyin!

Eve ne zaman yeni bir eşya alırsanız, eski olanı atmak veya ihtiyacı olana vermek alışkanlığını benimseyin. Böylece zaman içinde evinizdeki döküntüler ortadan kalkmış olacaktır.


Gruplamak, dağınıklığı önlemek için başarılı yöntemlerden biridir:

Mutfak dolaplarını, süper marketlerdeki gibi bir sistem kullanarak gruplayabilirsiniz. Benzer kategorilerdeki erzakları veya mutfak gereçlerini bir arada tutmak, daha düzenli görünmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca aradığınızı hemen bulmanızı sağlar.

Bir gün mutlaka lazım olur düşüncesinden kurtulun. Bir eşyayı uzun zamandır kullanmadıysanız, sizin için elzem değildir. Eşyalarınıza bir göz atın ve 1 yıldır hiç kullanmadıklarınızı atın.

Giysi dolabınızı elden geçirin. Zayıflayınca giyeceklerinizi, içine giremediklerinizi elden çıkarın. Size olmayan kıyafetler hem moralinizi bozar, hem yer işgal eder. Onun içine girecek kadar zayıflarsanız, ödül olarak kendinize yenisini alırsınız.

Kullanmadığınız eşyaları ihtiyacı olanlara fazla kavanozları geri dönüşümlere ve bunun gibi çöpe atmadan geri dönüştürebileceğiniz çözümler bularak hem kendinize hem doğaya faydalı olmanız çok mümkün. 

Sevgiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumlarınız önemlidir.