Aslında balık konusu benim kriz yaşadığım bi' konu.
Bi' bakıyorum herkes hamsiden konuşuyor... Bi gün öncesinde kıyılarda kimse yokken ertesi gün oltayı kapıp sahile inmeyen kalmıyor.
Elbette bu bir devlet sırrı değil fakat bu zamanları bilmek, ayına göre balık yemek aklımda tutabildiğim bir mevzu değil demekki. Ben de aylara göre balıkları sınıflandırdım ve oltamı bagaja attım.
Eğer siz de benim gibilerdenseniz. Aşağıdaki tablonun bir çıktısını alıp buzdolabınıza yapıştırın derim.
Sevgiler.
Ocak | Lüfer, uskumru, palamut ve istavrit lezzetini bu ay korur. Çinekop ve Kofana balık pazarlarında rahatlıkla bulunur. |
Şubat | Kalkan mevsiminin başlangıcıdır bu ay ve mayıs ayına dek devam eder. Tekir, gümüş balığı ve kefal için de güzel bir aydır. |
Mart | Kefal, levrek ve kalkanın lezzeti bu ay tabiri caizse tavan yapar. Gümüş balığını da bolca bulabilirsiniz. |
Nisan | Kalkanın en bol bulunduğu aylardan biridir nisan. Kırlangıç, kılıç ve mercan da bolca çıkmaya başlar. |
Mayıs | Barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç kırlangıç, ıstakoz, levrek ve karides bu ayın gözdeleri. Kefal de lezzetli olur. |
Haziran | Balığın az tutulduğu verimsiz bir aydır. Bu ayın başında balıklar karadenizin başına doğru dinlenmeye çekilir. |
Temmuz | Sardalya ekim ortasına kadar lezzetin i sürdürür. Istakoz ve pavurya da bu ay yiyebilecekleriniz arasında. |
Ağustos | Sardalya'nın en lezzetli zamanı. Çingene palamudunun da mevsmidir. Bu ay yenecek kılıcın da tadına doyum olmaz. |
Eylül | Palamut'un irileştiği aydır. Her tür pişirmeye elverişli hale gelir. Lüfer ve kılıç balığı da lezzetli olur. |
Ekim | Palamut'un bereketli olduğu bir aydır. İstavrit ve hamsinin ucuza alınabileceği zamanlar. Ekim ayı genelde bütün balıkların bol ve lezzetli olduğu zamandır. |
Kasım | Pisi balığı ayın gözdesi. Uskumrunun en iyi zamanları. Lakerda, hamsi, palamut, istavrit de bolca bulunur. |
Aralık | Tekir bol bulunur. Palamut, uskumru ve lüfer için de uygun zaman. Bu balıkların en yağlı ve etli oldukları dönem. |
Ayrıca pratik tablo aşağıda yer almaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorumlarınız önemlidir.